Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK)

MI EZ?

A Magyarországon egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában, vagy szerződő államban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe bizonyos – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat, amennyiben rendelkeznek EEK-val. A kártya térítésmentesen igényelhető az OEP-nél.

TÉVHIT

Nagy tévhit, hogy egy külföldi utazáskor nincs szükség utasbiztosításra, ha az utasnak van Európai Egészségbiztosítási Kártyája!

JÓ, HA VAN, DE NEM ELÉG!

Az EEK tulajdonosa ugyanarra a sürgősségi ellátásra jogosult, amelyre az adott ország állampolgárai a helyi TB fedezetük alapján jogosultak lennének az állami intézményekben. Bizonyos szolgáltatásokat a legtöbb országban egyáltalán nem, vagy csak részben téríti a TB, illetve jellemző, hogy ott helyben ki kell fizetni az ellátást, és a TB csak utólag téríti meg a költségeket.

A beteg hazaszállításának költségeit (pl. mentős vagy mentőrepülős szállítás) az EEK egyáltalán nem fedezi!

EGY PÉLDA: BÚVÁRBALESET HORVÁTORSZÁGBAN

Mi történt?

Egy fiatal ügyfelünk reggel légzőkészülékes merülést végzett, amely után megfájdult a feje. Bevett egy fájdalomcsillapítót, aminek a hatására rövid időn belül jobban lett, ezért délután újra merült; kb. 4 méteren töltött 20-25 percet. Visszafelé a hajón lett rosszul, elájult, s bár még magához tért, már nem tudott kommunikálni. A hajó kapitánya hívott mentőt, ami már a parton várta – ekkorra kiderült, hogy ügyfél állapota életveszélyessé vált.

Agyvérzés következtében idegsebészeti műtétre volt szükség, ám a zadari kórházban nem tudták megfelelően ellátni, ezért át kellett szállítani Zágrábba, ahol közel 2 hétig ápolták, folyamatos altatásban, lélegeztető gépen tartották. Miután stabilizálódott az állapota, mentőautóval, orvosi kísérettel lehetett hazaszállítani.

Mennyibe került?

Hiába volt Ügyfélnek Európai Egészségbiztosítási Kártyája, érvényes utasbiztosítás nélkül az alábbi költségek az ő pénztárcáját terhelték volna:

EUB által közvetlenül átvállalt költségek: kb. 475 000 Ft.

Ezen kívül az EUB további kiegészítő szolgáltatást vállal az utas felé, ha a kórházi költségeket EEK-ra számolják el. A szolgáltatási összeg a kórházban töltött napok számától függ. Jelen esetben kórházi napi térítés Ügyfél felé: 336 000 Ft.

EUB által összesen vállalt szolgáltatási összeg: kb. 811 000 Ft.

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.