A tavaszi városnéző utak veszélyeire figyelmeztet az EUB

Okostelefonos útikalauz segíthet a tájékozódásban

Budapest, 2013. március 1. – Márciusban a végéhez közeledik a síszezon, a kellemes időjárás már inkább a városnézésre sarkallja az utazni vágyókat. Jellemző, hogy ilyenkor az emberek a csoportos utazás helyett az egyéni szervezés mellett döntenek, azonban így könnyen elfeledkezhetnek az utasbiztosításról. A Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Zrt. (EUB) adatai szerint a leggyakoribb káreset ilyenkor a lopás, melyre átlagosan 100 ezer forint körüli összeget fizet ügyfeleinek a biztosító. A hatékonyabb és biztonságosabb városi tájékozódás érdekében az EUB és a PocketGuide most egy okostelefonos idegenvezető alkalmazással segíti az útra kelőket.

Az EUB tapasztalatai szerint a síszezon végén egyre inkább az európai úti célú, rövidebb városlátogatások a jellemzőek és a legnépszerűbbek, a magyarok legkedveltebb úti céljai az olyan turisztikai szempontokból is népszerű városok közül kerül ki, mint London, Róma, Párizs, Barcelona, vagy Krakkó. Ezek az utak a városnézésről, a kellemes sétákról, gasztronómiai élményekről és a bevásárlásról szólnak, így sokan nem is a szervezett csoportos utakat választják, hanem egyénileg tervezik meg a pihenést.

Hogy ezek a kirándulások a felhőtlen kikapcsolódás jegyében telhessenek, nem árt néhány óvintézkedéssel előre felkészülni esetleges kellemetlenségekre. Az EUB statisztikái szerint a leggyakoribb káreset ilyenkor a hátizsákból, válltáskából történő lopások, zsebtolvajlások, de több olyan eset is volt, amikor a rabló a turista egész táskáját tépte le erőszakkal a gyanútlan nézelődőről. Tartsuk tehát a táskánkat mindig zárva és szem előtt, hátizsák esetén pedig nem túlzás egy apró számzáras lakatot is feltenni a pénztárcánkat, iratainkat őrző zsebre, hiszen tömegben meg sem érezzük, ha valamit kivesznek onnan. A bejelentések azt tükrözik, hogy leginkább a fényképezőgépekre, videokamerákra, mobiltelefonokra, napszemüvegre, készpénzre és úti okmányokra vadásznak ilyenkor a tolvajok. Ezekre a társaság átlagosan 100 000 Ft-ot fizet káronként.

Nem ritkák a hirtelen megbetegedések és a balesetek sem. A leggyakoribb az ájulás – leginkább a levegőtlen helyen, vagy tömegben –, a hasmenés, megfázás, valamint a lépcsőről történő leesés miatti sérülések. Ezek általában ambuláns ellátás keretében orvosolhatóak, átlagosan 100-400 eurós költséggel, de Európán kívül ez ennek többszörösébe is kerülhet.

A hazai piacon a legtöbb utazás a nyaraláshoz vagy a síeléshez kötődik. Az utóbbi években azonban egyre gyakoribbá váltak főként a tavaszi-őszi időszakban a néhány napos városnéző kirándulások. Ügyfeleink bejelentéseiből látható, hogy ezek az utak sok tekintetben más veszélyeket rejtenek magukban egy klasszikus tengerparti nyaraláshoz vagy egy sportos téli kikapcsolódáshoz képest. Például lényegesen gyakoribbak a vagyoni károk, kevesebb a személyi sérülés. Ennek megfelelően az utazóknak is mások az igényei velünk szemben, és mi törekszünk ezeknek megfelelően alakítani, kiegészíteni szolgáltatásainkat – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

Az utasbiztosítás komoly kiadás és kellemetlenségek alól mentesítheti az utast, ráadásul az EUB és a PocketGuide frissen kötött partnersége révén az utasbiztosításokhoz most ingyenes városnéző élmény is párosul.

A biztosítás mellé ugyanis március 1-jétől június 15-ig egy okostelefon alapú, tetszőleges városhoz megválasztható, „személyes idegenvezető” is jár. Közel száz város nevezetességeit tartalmazza a mobiltelefonos alkalmazás, amely iPhone és Androidos készülékkel egyaránt használható. Az ajándék túracsomag a három és fél hónapos időszak elteltével is a felhasználók telefonján marad, és a későbbi utazások során is szabadon használható.

Használata nagyon egyszerű, csak ki kell választani az előre meghatározott útvonalat, majd követni kell a készülék hangutasításait. A PocketGuide a látványosság megközelítésekor elmondja, hogy merre található az, és elhangzik a hozzá tartozó információ is, ezt követően pedig tovább segíti a navigálást az útvonal mentén. Természetesen a túra tetszőlegesen megállítható vagy továbbléptethető. A két látnivaló közti séta ideje alatt a felhasználó a városról és annak történelméről is hallhat érdekességeket. A program beállítható a kötetlen séta és barangolás funkciókra is, ilyenkor szabadon járhatjuk a várost, miközben a kijelzőn látható a környéken fellelhető valamennyi látványosság, amelyek megközelítésekor hallhatóvá válnak a hozzájuk tartozó információk. További információ: https://pocketguideapp.com/

Az EUB-val való együttműködés során elsősorban azokra gondoltunk, akik utazásuk alatt csak hátra szeretnének dőlni és átadni magukat a városnézés élményének. Úgy gondoltuk, hogy azok, akik előrelátóan gondoskodnak saját biztonságukról és nyugalmukról, örömmel veszik majd, ha a város felfedezéséhez is megbízható segítséget, egy okostelefon alapú személyes idegenvezetőt kaphatnak” – nyilatkozta Rétai Martin, a PocketGuide alapítója és ügyvezetője.

Az Európai Utazási Biztosító Zrt.-ről:

Az EUB Zrt. Magyarország egyetlen, utasbiztosításokra szakosodott biztosítója, amelynek elődje, az Európai Áru- és Poggyászbiztosító Rt. a világ legelső utasbiztosítójaként 1907-ben kezdte meg tevékenységét. A Társaság 1997 óta a Generali Csoport leányvállalataként működik Magyarországon, és hosszú évek óta a hazai utasbiztosítási piac egyik legmeghatározóbb szereplője. Piacvezető nemzetközi háttérrel, sok évtizedes tapasztalattal, és egyedülállóan széles termékpalettával rendelkezik: 19 termékcsoporton belül kb. 150 db termékváltozat nyújt megoldást minden utazó számára. Az EUB a klasszikus betegség-, baleset- és poggyászbiztosításon kívül, kifejezetten tengerparti nyaralásra, síelésre, repülős útra, külföldi munkavégzésre érvényes utasbiztosítással is rendelkezik, de külföldi ösztöndíjasoknak, kamionosoknak, sportolóknak, üzletembereknek is egyedi termékeket kínál.

A PocketGuide-ról:

A PocketGuide olyan utazási alkalmazás, amely hangalapú városnéző túrákat kínál a világ legfontosabb nagyvárosaiban. A magyar GPS Cityguide Kft. által okostelefonokra fejlesztett alkalmazás másfél év alatt a világ vezető hangalapú városnéző alkalmazásává nőtte ki magát. A turisták már az utazásuk előtt letölthetik az IOs és az android készülékeken futó alkalmazást, így célállomásukon már roaming díj és internet kapcsolat nélkül élvezhetik saját mobil idegenvezetőjüket. Minden városban több tematikus túra közül választhatnak a felhasználók, de az ún. barangoló funkció is nagyon népszerű. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt másfél évben már közel 2 millió turista használta a PocketGuide szolgáltatásait, ami az egyre bővülő értékesítési csatornáknak is köszönhető. Az alkalmazás a világ turisztikailag leginkább frekventált 86 desztinációjában használható.

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.