Akár 3 millióba is kerülhet egy síbaleset

Közel 500 síbalesetről érkezett bejelentés a tavalyi szezonban az EUB-hez

Budapest, 2013. január 9. – Január folyamán a síelésre vágyók többnyire a szomszédos országok hegyei felé veszik az irányt. A síszezon szempontjából a legnépszerűbb úti célnak Ausztria számít, míg Szlovákia és Szlovénia a második-harmadik helyen található, Franciaországban és Olaszországban pedig általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat. Sokan nem gondolnak bele, de még a szomszédos Ausztriában is akár 3 millió forintos költséget jelenthet egy „szokványos” síbaleset. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) arra hívja fel a figyelmet, hogy ha síelni indulunk, soha ne a legolcsóbb ár alapján válasszunk utasbiztosítást, hanem arra figyeljünk, hogy az adott termék milyen szolgáltatásokat és fedezeteket takar. Sok utasbiztosítás eleve nem terjed ki a téli sportokra, vagy ha igen, akkor se fedezi minden esetben a síbalesetekre jellemző rendkívül magas ellátási költségeket (pl. hegyi mentés, műtétek).

A hazai árakhoz szokott magyar lakosság általában nincs tisztában azzal, hogy külföldön már egy kisebb sportbaleset is milyen magas költségekkel járhat a megfelelő utasbiztosítás nélkül. Európán belül egy apróbb ambuláns ellátásért is több százezer forintot kell fizetni, amit sok esetben nem fedez a szokásos utasbiztosítás. A síszezonban legnépszerűbb európai országokban a kórházi költségek ijesztően magas szinten, napi 100 és 600 ezer forint között mozognak, így semmiképpen sem tanácsos a napi pár száz forintos biztosítási díjon spórolni. Csak a tavalyi síszezonban (ami lényegében 8-10 hetet tesz ki), átlagosan naponta 10 esetben vették igénybe az ügyfelek az EUB segítségét valamilyen síbaleset kapcsán.

tablazat

(forrás: Európai Utazási Biztosító Zrt.)

Az EUB szakértője azt is fontosnak tartja, hogy még a rendszeresen síelők se induljanak el a megfelelő utasbiztosítás nélkül, hiszen egy-egy veszélyesebb pályán elég egy rossz mozdulat, és igazán komoly baleseteket lehet szenvedni, melyek több milliós terhet jelenthetnek.

Egy ausztriai síelés alkalmával, néhány héttel ezelőtt, egy egyébként tapasztalt síelőnek számító ügyfelünkkel történt egy súlyos baleset. Az ügyfél síléce egy fekete pályán váratlanul leoldott, a másik lába maga alá csavarodott, elesett, és ennek következtében combnyaktörést szenvedett. Hegyi mentők hozták le a szerencsétlenül járt síelőt, majd mentőhelikopterrel vitték a közeli kórházba. Egy a helyszínen tartózkodó rokon hívta az EUB-Assistance-ot, mi pedig rögtön felvettük a kapcsolatot a helikopteres céggel, a kórházzal pedig elkezdtük intézni az ilyenkor szükséges dokumentumok beszerzését és a közvetlen költségvállalást. Sajnálatos módon a balesetet szenvedő síelő sérülései műtéti beavatkozást tettek indokolttá. A páciens 4 nappal később került szállítható állapotba, akkor mentővel, ápolói kísérettel hoztuk vissza Magyarországra, ahol folytatták még pár napig a kezelését.” – mesélt el egy néhány héttel ezelőtti esetet Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

A fent említett síbaleset sajnálatos módon viszonylag „átlagosnak” tekinthető, és elszenvedőjének megközelítőleg 3 millió forintos költséget jelentett volna, ha nem lett volna érvényes Télisport utasbiztosítása. A legnagyobb tétel ebből a kórházi ellátás költsége, amely közel 6000 euró volt, de a mentőhelikopter díja is közel 3000 eurót jelentett ebben az esetben, míg a mentővel történő hazaszállítás díja a szomszédos Ausztriából is csak alig marad el az 1000 eurótól.

Az EUB „Télisport” utasbiztosítása kifejezetten a népszerű téli sportokra (pl. sí, snowboard, szánkó, korcsolya, hórafting) lett összeállítva, és olyan extra szolgáltatásokat tartalmaz, mint a síbérlet visszatérítését baleset vagy kórházi ellátást igénylő betegség esetén, továbbá a (saját és kölcsönzött) sí- és snowboard felszerelés biztosítását, valamint emelt szintű jogvédelem- és felelősségbiztosítást is. Utóbbi azért elengedhetetlen, mert ha mi okozunk balesetet egy síelő társunknak, akkor a közúti balesetekhez hasonlóan, nekünk kell helytállnunk a kárért.

További részletek az EUB síbiztosításairól itt olvashatóak.

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.