Bevállalósak vagyunk?! A magyarok 40 százaléka kipróbálna valamilyen extrém sportot

A Generali felmérése szerint a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése

A magyar lakosság közel 40 százaléka próbálna ki valamilyen különösen veszélyes sportot, a merészebbek körében a legvonzóbb az ejtőernyős ugrás és a siklórepülés, de sokan vállalnák be a bungee jumpingot és a vadvízi evezést is – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. Sokan nem tudják, de az extrémsport-balesetek utáni hazai kórházi kezelést – a sürgősségi ellátást kivéve – nem állja az állami társadalombiztosítás. A lehetséges veszélyek és a sokszor milliós tételű kórházi számlák ellenére azonban az eredmények azt mutatják, hogy egyre kevesebb félelmünk van az extrém sportokkal kapcsolatban: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Mindez azért is meglepő, mert a megkérdezettek 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése.

Bár a magyar lakosság döntő többsége továbbra is a belföldi, vízparti pihenésre esküszik, vannak, akik az aktív kikapcsolódás hívei, és szívesen próbálnak ki a nyaralás alatt különböző extrém sportolási lehetőségeket is. A Generali újabb reprezentatív (teljes minta: 1200 fő) felmérésében arra volt kíváncsi, hogy a 18-59 év közötti magyar lakosság mennyire vonzódik az adrenalint emelő sportokhoz.

Az eredmények szerint meglehetősen bátrak vagyunk, ha arról van szó, hogy milyen veszélyes sportokat próbálnánk ki szívesen: leginkább az ejtőernyős ugrás mozgatja a fantáziánkat, a lakosság 56 százaléka próbálná ki ezeket. A toplista második és harmadik helyén a siklórepülés (49%), valamint a vadvízi evezés szerepel (41%), míg a bungee jumping 38, a sziklamászás 35 százalékot érdekel. A magyar lakosság vakmerősége azonban nem feltétlenül ennyire extrém, ha az eddigi tapasztalatokat nézzük: arra kérdésre, hogy mi volt eddig a legveszélyesebb sport, amit eddig Ön vagy családtagja kipróbált, a legtöbben a síelést, a snowboard-ot, és a kerékpározást említették, igaz, a repülés (ejtőernyőzés, siklórepülés stb.) itt is az első három között szerepelt.

A kutatásunkból kiderült, hogy egyre több embert vonz a veszélyes sportok izgalma, pedig a mi ügyfeleink között előfordult már, hogy például az ejtőernyős ugrást követően a sportoló rosszul ért földet, vagy falmászás közben leesett és csípőcsontsérülést, comb- vagy bokacsonttörés szenvedett. Ilyen esetekben többszöri operációval és több hónapos kezeléssel is lehet számolni, nem beszélve az akár milliós tételű kórházi számláról, hiszen ezen baleseteknél a társadalombiztosítási ellátás az életmentő sürgősségi ellátások kivételével nem fedezi a költségeket – mondta el Schaub Erika, a Generali személybiztosítási igazgatója.

A felmérés adatai szerint azonban szinte bizonyos, hogy egyre kevesebb félelmünk van az extrém sportokkal kapcsolatban: a szülők 56 százaléka akár gyermekének is megengedné, hogy kipróbálja valamelyiket. Ezen a téren a férfiak engedékenyebbnek bizonyulnak, kétharmaduk hagyná gyermekének, hogy extrém sportot űzzön, míg a nőknek csak 49 százaléka gondolja ugyanígy.

Meglepő ez a nyitottság, ha arra az adatra tekintünk, hogy a lakosság 13 százalékának volt már súlyos sportsérülése. Ezek a balesetek egyébként a férfiaknál jóval gyakoribbak, minden ötödik férfinak volt már olyan súlyos sérülése, amit testmozgás során szerzett, további 11 százalék esetében személyesen ugyan nem történt baj, de családjában már volt súlyos eset.

A Generali hazánkban egyedüliként nyújt biztosítást az extrém sportbalesetek sérültjeinek itthoni ellátására, az Extrém Sport biztosítás akár 15 milliós forintig téríti az orvosi ellátás költségeit. Ráadásul a szolgáltatás kialakításakor azokra is gondoltunk, akik rendszeresen űznek ilyen tevékenységet: számukra egy „bérlet” konstrukciót alakítottunk ki, így a szolgáltatás ára (akár 41-67Ft/nap/fő éves bérlet esetén) eltörpül egy baleset miatt fizetendő kórházi, orvosi költségek mellett. Különösen fontos megjegyezni azt is, hogy a balesetet követő rehabilitációs időszakra is térítünk természetesen” – tette hozzá a szakértő.

A biztosító társaság eddigi adatai alapján az is kiderült, mely extrém sporttevékenység során a leggyakoribbak a káresetek. Ezek szerint megállapítható, hogy a kutatásban is igen népszerűnek bizonyult ejtőernyőzés és a rally sport közben történik a legtöbb baleset, míg a hegy- és sziklamászás az összes káreset tíz százalékát teszi ki.

grafikon

Forrás: Generali Biztosító

A különösen veszélyes sportok listája (az egészségbiztosítási törvény szerint): barlangászat, bázisugrás, ejtőernyőzés, falmászás, félkezes és nyílttengeri vitorlázás, hegymászás és sziklamászás az V. foktól, hőlégballonozás, jet-ski, vízisí, magashegyi expedíció, mélybe ugrás (bungee jumping), műrepülés, paplanernyőzés, rally, roncsautó (auto-crash) sport, sárkányrepülés, vadvízi evezés

A Generali Extrém Sport Biztosításának részletei itt találhatóak.

Amennyiben külföldön szeretnénk valamilyen veszélyes sportot űzni, arra a Generali csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító (EUB) Sport Extra kiegészítő biztosítása nyújt védelmet.

https://eub.hu/termekeink/biztositas-maganszemelyeknek/sport-fedezet/

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.