Csak minden második család tervez idén nyaralást

A Generalinál időjárás-biztosítás is köthető belföldi nyaraláshoz

Budapest, 2013. június 24. – Egyes meteorológiai előrejelzések szerint az idei nyár hűvös és csapadékos lesz, így az anyagi nehézségek mellett talán ezzel is összefügg, hogy kevesebb, mint minden második magyar család tervez csak az idén nyaralást. A megkérdezettek 14% válaszolta azt, hogy gondolkodik külföldi nyaralásban, míg az utazni készülők döntő többsége továbbra is a belföldi, vízparti pihenésre esküszik – derül ki a Generali Biztosító 1200 fős reprezentatív kutatásából. A felhőtlen nyaralás élménye azonban nem mindenkinek adatott meg eddig sem. A felmérés adatai szerint minden tízedik nyaralóval előfordult már, hogy üdülése során ő vagy családtagja balesetet szenvedett, és még ennél is több (14%) volt olyan, akit anyagi kárt ért: átlagosan 50 000 Ft körüli összeg. A rossz idő és egyéb kellemetlenségek is megkeseríthetik a nyaralást, belföldi üdüléshez azonban a Generali utas- és időjárás-biztosítást is kínál.

A nyaralási főszezon kezdete kapcsán a Generali reprezentatív kutatást (teljes minta: 1200 fő) készített a 18-59 év közötti magyar lakosság idei nyaralási terveiről és korábbi utazási tapasztalatairól.

A felmérésünk kimutatta, hogy a magyar lakosság 47 százaléka tervez idén nyáron nyaralást, döntő többségük belföldön pihenne (37%), és szinte minden üdülni vágyó a vízparton szeretné tölteni szabadságát, ami valljuk meg, nem kis kockázatot hordoz magában, amennyiben a mostani kánikula után hűvösebb vagy csapadékosabb nyárnak nézünk elébe” – mondta el Hajas Gábor, a Generali vagyonbiztosítási igazgatója. A belföldi nyaralásra indulóknak nagy segítséget jelenhet a hazai piacon teljesen egyedülálló az időjárás-biztosítás, ami július 30-ig aktiválható. Amennyiben június 1. és augusztus 20. között egy előre bejelentett egy- vagy kéthetes időszakban a gondtalan nyaralást az időjárás nem teszi lehetővé – a csapadék és az átlagnál hűvösebb időjárás miatt –, a Generali 100 ezer forintnyi biztosítási összeggel kárpótolja lakásbiztosítással rendelkező ügyfeleit.

A kutatás adatai alapján általánosságban elmondható, hogy inkább a férfiak, a 18-29 évesek, a budapestiek és a felsőfokú iskolai végzettségűek terveznek valamilyen formában utazni. Külföldi utazásra idén mindössze a megkérdezettek 14 százaléka gondol, és a belföldre utazókhoz hasonlóan háromnegyedük tengerparti pihenést tervez. A kirándulás, túrázás főleg a belföldön (52%), míg a városnézés a külföldön nyaralók körében népszerűbb (42%). A kutatás kitért a nyaralók korábbi rossz élményeire is. Az eredmények szerint minden tízedik magyar nyaralóval előfordult már, hogy üdülése során ő vagy családtagja balesetet szenvedett, három százalékuk kórházi ápolásra is szorult külföldön, ami a megfelelő utasbiztosítás hiányában akár többmilliós költséggel is járhatott.

A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító Zrt. (EUB) tapasztalatai szerint a balesetek, megbetegedések nagy része tengerparti üdülések alkalmával történik. A leggyakoribb megbetegedésnek a gyomorrontás, a bélfertőzés számít, ezt követik a különböző bőrgyulladások, napégések, de jellemzőek még a felső-légúti megbetegedések és a fülgyulladás, valamint a lázzal járó betegségek is. A tengerparti nyaralók jellegzetes problémája a tengeri sün tüskéi által okozott sérülés és medúzacsípés. A fenti ambuláns ellátások költsége jellemzően 100-400 euró között mozog, kórházi ellátás nélkül. Ritkább, de nagyobb költséggel járó esetek a szívinfarktus, agyvérzés, valamint a műtétet és hazaszállítást igénylő törések.

Ezen kívül rendkívül bosszantó és költséges lehet, ha a személyes holmiijainkban esik kár: a megkérdezettek 14 százalékának volt már ilyen rossz élménye, átlagosan 50 000 Ft értékben. „Ez ügyben is érdemes néhány dolgot szem előtt tartani: a csomagokkal megpakolt autót ne hagyjuk őrizetlenül, a repülőgépre feladott poggyászba ne tegyünk értékesebb dolgokat, a szállodai szobákban pedig győződjünk meg arról, hogy jól zárhatóak az ajtók és az ablakok, ha tehetjük, akkor pedig helyezzük el értékeinket a szobában vagy a recepciónál található széfben” – tanácsolja Lengyel Márk.

Természetesen nem csak a külföldi nyaralás rejthet veszélyeket magában. Tény, hogy a belföldi nyaralásaink során nagyobb biztonságban érezzük magunkat, hiszen itthon vagyunk, beszéljük a nyelvet. Sokan azonban nem gondolnak rá, hogy az otthonunktól távol eső hazai városban is érhet minket baleset, nem tudjuk, hogy hol van az orvosi rendelő, az ügyeletes kórház, a megbízható autószerelő, és ez igen kellemetlen tud lenni, ha éppen bajban vagyunk. Ezekben az esetekben segíthet a belföldi utasbiztosítás és a hozzá tartozó assistance szolgáltatás, amit már heti 1500 forintért is igénybe vehetünk. „Baleset esetén a TB-ellátás keretein belül a mentő a legközelebbi kórházba szállítja a sérültet, miközben lehet, hogy az ország másik végében lakik, ami nagyban megnehezíti a rokonok kórházi látogatását is. Ha van belföldi utasbiztosítás, az assistance elintézi, hogy amint szállítható állapotban van a páciens, a mentő átszállítsa a lakóhelyéhez közeli kórházba, ráadásul a biztosítás baleseti kórházi napi térítést is tartalmaz”. –tette hozzá Lengyel Márk.

További információk az időjárás-biztosításról itt és ebben a videóban érhető el.

További információk az EUB utasbiztosításairól itt érhetőek el.

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.