Hosszúhétvége külföldön? – 6 tipp, hogy ne érje meglepetés!

Már egy egynapos külföldi kórházi tartózkodás ára is elérheti az 1000 eurós összeget

A húsvét után várhatóan a május 1-jei hosszúhétvégére is sokan időzítenek rövidebb utazást. Nem csak akkor történhet azonban baleset, ha vadvízi evezést, ejtőernyőzést vagy egyéb „extrémsportos” kikapcsolódást választunk. Egyszerű városlátogatások alkalmával is könnyen bajba kerülhetünk, és egy egynapos kórházi tartózkodás is elérheti akár az 1000 eurós költséget. Sokan nem számolnak azzal, hogy külföldön a legalapvetőbb kezelések is az utazás teljes költségének többszörösére rúghatnak. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosítónak csak a tavalyi év hasonló időszakában több, mint 200 káresete volt. A legtöbben Olaszországban és Egyiptomban, illetve Ausztriában, Németországban, Spanyolországban és Franciaországban jártak pórul. Az EUB összegyűjtötte, milyen egyszerű óvintézkedéseket érdemes tennünk utazás előtt – a biztosítás megkötése mellett.

Amíg a főszezon hosszabb nyaralásaira vagy távolabbi úti célok esetében a tapasztalatok szerint általában biztosítják magukat az utasok, a hosszúhétvégék, gasztrotúrák, pár napos utak esetében sokakban él az a tévhit, miszerint ez az óvintézkedés megspórolható: hiszen „1-2 nap alatt semmi probléma nem történhet”.

Ha az út során a sportoknak is hódolni szeretnénk, egyértelmű, hogy elengedhetetlen a biztosítás. Itt sem mindegy azonban, milyen szolgáltatást választunk: az alapkonstrukciók sok esetben nem térítenek ezekre a tevékenységekre, így mindig ajánlott előre tájékozódni a feltételekről és az érintett tevékenységekről. Nem kell azonban extrém bázisugrónak, felhőkarcolókat megmászó „pókembernek” lenni ahhoz, hogy baj történjen a kirándulás során: az EUB statisztikái szerint a legjellemzőbb problémák a pár napos városlátogatásokkor a végtagtörések, a rándulások, illetve tipikus tavaszi betegség a fertőző gyomor-bélhurut, de gyakori a gyomorrontásos eset is. Az EUB orvos-szakértőjének segítségével olyan fontos tudnivalókat gyűjtött össze, melyeket a tapasztalatok alapján a biztosítás kötése mellett is mindenképpen érdemes figyelembe venni, még egy pár napos utazás alkalmával is:

  1. A városlátogatásokra utazók elsősorban mozgásszervi problémákra kell, hogy felkészüljenek, de a gerinc és ízületi problémák is megjelenhetnek.

  2. A kényelmes, programnak megfelelő ruházat és lábbeli mellett az utazók készüljenek alapvető gyógyszerekkel: sebtapasszal, fertőtlenítővel, láz és fájdalomcsillapítóval, széntablettával, Daedalon tablettával.

  3. Ha egészségügyi problémája merül fel utazás előtt, lehetőség szerint halassza el az utazást, vagy egyeztessen kezelőorvosával, milyen gyógyszerekre lehet szükség.

  4. Krónikus betegek ne feledkezzenek meg aszokásos gyógyszereikről. Repülőúton legyenek a kézitáskában, autóban se hagyják ezeket a csomagtartóban vagy kesztyűtartóban, mert meleg időben hatásuk csökkenhet.

  5. Minden eshetőségre legyen nálunk angol nyelvű információ a kezelt betegségről, illetve a gyógyszerről.

  6. Célszerű a gyógyszereket több helyen tárolni, mindez például a poggyász elvesztése esetén jelenthet segítséget.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy biztosítás nélkül a külföldi országokban a legáltalánosabb orvosi ellátás is a teljes utazás többszörösébe kerülhet. Az EUB egyik ügyfele például Olaszországban lett rosszul egy tavalyi tavaszi hosszú hétvégén. A 24 órás segítségnyújtó szolgálat megszervezte a helyszíni orvosi ellátást, a beteg injekciót és gyógyszert kapott, hamarosan jobban lett. Biztosítás nélkül mindez közel 80.000 forintjába került volna. Egy másik szerencsétlenül járt utas Spanyolországban került kórházba gyomor-bélhuruttal. Az egynapos kórházi tartózkodás és kezelés ára több mint 300.000 Ft volt, amelyet teljes egészében az EUB térített az ügyfél helyett. Az EUB nem csak a kezelések, a gyógyszerköltségek átvállalásában segít. Egy idős ügyfél párizsi városnéző útján lumbágót kapott. Az orvos a szállodában látta el, és mivel a beteg nem beszélte a nyelvet, az EUB profi tolmáccsal segítette a kommunikációt, valamint a saját orvosának véleménye alapján megszervezte a páciens repülővel való hazaszállítását, illetve mentőautós utazását otthonáig. Az összköltség ebben az esetben csaknem 350.000 forintot tett ki, amelyet az ügyfélnek biztosítás nélkül nem lett volna módja kifizetni.

További információ:

https://eub.hu/

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.