Kezdődik a síszezon! Pályán kívül, ittasan síelni veszélyes, és a biztosító sem térít

Budapest, 2013. december 2. – Hamarosan itt a téli sportok szezonja, sokan indulnak csoporttal vagy családdal a környező országok síterepeire. Nem ajánlott a megfelelő biztosítás nélkül útnak indulni, ugyanis külföldön a könnyebb sérülések is több százezer, egy komolyabb mentési helyzet pedig akár több millió forintos költséget jelenthet. Az első lesiklás előtt érdemes annak is utánajárni, mit fedez a biztosításunk, valamint minden esetben betartani a sportolás szabályait a magunk és mások biztonsága érdekében – hívja fel a figyelmet az utas ágazatban piacvezető Európai Utazási Biztosító.

Gyakori tévhit, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya önmagában elegendő külföldön. A kártyával az utasok ugyanazokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe, amelyek TB-jük alapján az adott ország állampolgárainak is járnak az állami intézményekben. Egyes szolgáltatásokat azonban a legtöbb helyen nem, vagy csak részben téríti a TB, illetve gyakran csupán utólag vállalja át a költségeket, azokat az utasnak először helyben ki kell fizetnie.

A Magyar Biztosítók Szövetségének legfrissebb adatai szerint az utasbiztosítások területén 22,5%-kal piacvezető Európai Utazási Biztosító kifejezetten a havas sportok kedvelői számára állította össze Télisport biztosítását. „Az ország egyetlen, kizárólag utasbiztosításokra szakosodott biztosítójaként különösen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy kielégítsük ügyfeleink igényeit, bárhová, bármilyen céllal is utazzanak – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója. A Télisport utasbiztosításunkat is ennek szellemében alakítottuk ki, ezért egyaránt érvényes a legnépszerűbb téli tevékenységekre, így síelésre, snowboardozásra, szánkózásra, korcsolyázásra, sőt motoros szánra és hóraftingolásra is, ráadásul a biztosítás fedezi a saját és kölcsönzött felszerelésben esett károkat is.”

A biztosítás további előnye, hogy ha egy betegség vagy baleset miatt kényszerülünk a síelés megszakítására, a biztosító visszatéríti a nem kihasznált síbérlet igen borsos árát is, továbbá védelmet nyújt akkor is, ha mi okozunk balesetet valakinek, és jogi eljárás indul ellenünk.

Egyik ügyfelünk keresztszalag-szakadást szenvedett, ami egyébként nem számít ritkaságnak a síelők körében. Mentővel kellett lehozni a hegyről, egyenesen a legközelebbi magánklinikára szállították. Szerencsére azonnali műtétre nem volt szükség, ám ha nem lett volna utasbiztosítása, a több mint 200 ezer forintos költség őt terhelte volna, mivel az EEK ezeket nem fedezi. Még szerencsétlenebbül járt egy másik esetünk sérültje, aki a franciaországi síelés alatt szeméremcsont-törést szenvedett. A hegyi mentők segítségével jutott el a legközelebbi kórházig, ahol azonnal meg kellett műteni. Csak 5 nappal az operáció után, hordágyon, orvosi kísérettel tudták hazaszállítani. A mentés, az ellátás és a szállítás, valamint a poggyászkár összege ebben az esetben a 2 millió forintot is meghaladta, amit biztosítás híján ügyfelünknek kellett volna kifizetnie”elevenített fel pár esetetLengyel Márk.

A megfelelő biztosítás megkötése mellett a baleset-megelőzés fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni. Körültekintő és felelősségteljes sportolással legtöbbször ugyanis megelőzhetőek a veszélyes helyzetek. Gyakori látvány a sípályákon kívüli szűz hóban, a fák között vagy a felvonó alatt lesikló síelő, ám kevesen tudják, hogy a biztosítás pályaelhagyás esetén nem érvényes. Természetesen alkoholmámoros állapotban sem tanácsos sportolni: 0,8 ezrelékes véralkoholszint az általános határ, amely felett valaki ittasnak minősül, és baj esetén ilyenkor nem számíthat kártérítésre.

Egyre több sípályán – külföldön szinte mindenhol – előírás a védősisak viselése, különösen a gyerekek esetében. A biztonságos sportoláshoz mindenképpen ajánlott a megfelelő védőfelszerelés használata, hiszen ennek hiányában, a sérülés veszélye mellett kártérítésre sem mindig van lehetőség. Használat előtt mindig ellenőrizzük a sporteszközöket (például a síbakancsot vagy a kötések állapotát), illetve mint minden más sporttevékenységnél, a téli sportok esetében is ajánlott alapos bemelegítés után nekivágni a lejtőknek a sérülések elkerülése érdekében. Általános tanács továbbá, hogy mindig tartsuk be a sípályán való közlekedés szabályait. A kirívóan veszélyes, gondatlan magatartással nem csak, hogy saját magán kívül másokat is veszélybe sodorhat az illető, de a kártérítés szempontjából is egyértelmű kizáró oknak számít.

További információ:

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.