Tudnivalók az Európai Egészségbiztosítási Kártyáról (EEK=EHIC)

Mi ez?

Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) = European Health Insurance Card (EHIC)

Az uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar állampolgárok a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe az orvosilag szükséges egészségügyi szolgáltatásokat az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, amennyiben rendelkeznek az OEP-nél ingyenesen kiváltható EEK-val.

A jogosultság az alábbi országokra terjed ki:

Ausztria, Bulgária, Belgium, Ciprus (görög rész), Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Horvátország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia

Nem egységes!

Az ellátási csomag, így az orvosilag szükséges ellátások köre tagállamonként eltérő, és emiatt előfordulhat, hogy bizonyos típusú ellátások esetén az EEK-t nem fogadják el.

Egyes országokban (pl. Franciaországban) visszatérítéses rendszer működik, vagyis az egészségügyi ellátások, gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülő személy minden esetben köteles megelőlegezni. Az illetékes biztosító a hatályos tagállami jogszabályok alapján a visszatéríthető összeget utólag megtéríti.

EEK vagy utasbiztosítás?

Teljes biztonságot csak az EEK és az utasbiztosítás együttes megléte jelent!

Általánosságban elmondható, hogy az utasbiztosítás lényegesen többet nyújt az EEK-nál. A legfontosabb különbségeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy bizonyos egészségügyi intézmények (pl. Ausztriában, a síterepek környékén) csak az EEK megléte esetén hajlandók ellátni a külföldi turistákat.

Éppen ezért minden ügyfelünknek azt javasoljuk, hogy kössön utasbiztosítást, de váltsa ki mellé az EEK-t is!

 

Európai Egészségbiztosítási Kártya EUB utasbiztosítás Megjegyzés
Csak szerződött szolgáltatóhoz lehet fordulni vele. Magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni vele. A turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén gyakran csak magánellátók vannak állami intézmények helyett.
Csak az orvosilag szükséges ellátásokat fedezi. Nem csak költségeket fedez, de szolgáltatásokat is nyújt (szervezés, tolmácsolás, helyi képviselő).
Terméktípustól függően, érvényes a népszerű vízi és téli sportokra és sporteszközökre (pl. sí, snowboard, búvár, surf, vízisí).
A hazaszállítás költségeit is tartalmazza.  Pl. egy lábsérülés esetén gyakran speciális hazaszállítás (mentő- vagy légi szállítás) válik szükségessé. Ennek költsége az 1 millió Ft-ot is meghaladhatja.
A hegyi mentés költségeit is fedezi. Mivel a sípályák nehezen megközelíthetőek, gyakran olyan esetben is helikopteres hegyi mentésre kerül sor, amikor a sérülés súlyossága ezt nem indokolja. A hegyi mentés a repülési időtől függően 1,5-2 millió Ft-ba kerül.
Fedezi a gyógyászati segédeszközök (térdrögzítő, mankó) költségeit is.
Felelősségbiztosítást is tartalmaz. Ez akkor válhat fontossá, ha mi okozunk síbalesetet (pl. ütközés egy másik síelővel), és a sértett bírósági útra tereli az ügyet. Ez vitás esetben többszázezer forintos peres eljárással, ügyvédi, szakértői és járulékos (pl. utazási) költségekkel járhat. Kártérítési kötelezettség esetén több millió forintról lehet szó.
Az önrészt a biztosított fizeti, visszatérítés nincs. Az önrészt is fedezi. A biztosított által fizetendő önrész mértéke kórházi ellátás esetén:

  • Ausztriában: 10-18 EUR/nap
  • Franciaországban: a kezelés díjának 20%-a, de legalább 18 EUR/nap
  • Olaszországban: szakorvosi ellátásért legfeljebb 36 EUR/alkalom
  • Szlovákiában: 1,99 EUR sürgősségi díj
  • Svájcban: 18 év alattiaknak 33 CHF, 18 év fölöttieknek 92 CHF
Egyes tagállamokban a költségeket a biztosított előlegezi meg. Minden tagállamban a biztosító fizet.

Kiegészítő napi térítés az EUB-tól

Az EUB jelentős összegű napi térítést fizet annak az ügyfélnek, aki a kórházi ellátást EEK-ra veszi igénybe, ami komoly segítség lehet a későbbi magyarországi gyógyulási időszakra.

A kártya igénylése és érvényessége

Az EEK az Országos Egészségügyi Pénztárnál ingyenesen igényelhető, és a kiállítástól számított 36 hónapig érvényes.

További részletek >>

Utasbiztosítást akarok kötni >>

A tájékoztatás nem teljes körű, az EUB utasbiztosításairól részletes információ a hatályos biztosítási feltételekben található.

 

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.