Úttörő szolgáltatással segíti az EUB a kárügyintézést

Aktív hosszú hétvége: Londonba, Rómába vagy Párizsba utazunk legszívesebben

A közelgő hosszú hétvége és iskolai szünet kiváló alkalmat ad a wellness hétvégék mellett a rövidebb városlátogatásokra is. Az Európai Utazási Biztosító (EUB) adatai szerint a magyarok ebben az időszakban legszívesebben az európai nagyvárosokat célozzák meg. De az őszi feltöltődést könnyen tönkreteheti egy-egy kisebb lopás vagy rablás, vagy akár egy könnyebb ficam, rándulás is. Az EUB azonban most már online kárbejelentési szolgáltatással is segít az utazóknak a gördülékenyebb kárügyintézésben.

A Virtuoso Life című amerikai utazási magazin közelmúltban készült felmérése szerint az utazni vágyók legszívesebben Párizs, Róma vagy Rio De Janeiro városát fedeznék fel, melyeket Sydney és Szentpétervár követ a népszerűségi sorrendben. Gasztronómiai túra tekintetében a magazin által megkérdezettek elsősorban Párizsra, Rómára vagy Firenzére szavaznak, de Barcelonába vagy New Orleansba is szívesen ellátogatnának. Az Európai Utazási Biztosító adatai szerint, ha városnézésről van szó, a magyar közönség ízlése is hasonló: legszívesebben Londonba, Rómába, vagy Párizsba utaznak. Népszerű ugyanakkor Prága, Barcelona és Krakkó is, illetve osztrák és szlovéniai városok is kedvelt úti célnak számítanak.

A városnézéssel, sétával töltött pihenés sajnos számos kockázatot is magában rejt, melyek könnyen tönkretehetik a kikapcsolódásra szánt napokat. A nevezetességekre koncentráló turisták kedvelt célpontot jelentenek a zsebtolvajok számára, akik előszeretettel rántják le a táskát a gyanútlanul sétálgató kirándulókról. A tolvajok leginkább fényképezőgépekre, videokamerákra, mobiltelefonokra, napszemüvegre, készpénzre és úti okmányokra vadásznak, melyekre az utazási biztosító átlagosan 100 ezer forint kártérítést fizet esetenként.

A hirtelen megbetegedések is sok gondot okozhatnak a kirándulóknak. Az EUB ügyfeleinek körében a legjellemzőbb a változékony idő miatti influenza-szerű megfázás, de sokan kapnak hasmenéses betegséget, és a rándulások, bokaficamok is igen gyakoriak. Ezek a jellemzően ambuláns kezelés keretében is orvosolható betegségek általában 30-120 ezer forintos költséggel járnak. Ugyanakkor jelentősen, akár napi 180.000 forintra is növelheti a kiadásokat, ha kórházi tartózkodás is szükséges a gyógyuláshoz. Egy műtét miatt pedig akár napi 300.000 forintba is kerülhet egy betegség.

Egy ilyen, sajnálatos esemény esetén, az EUB-nál biztosítással rendelkezők külföldről az EUB-Assistance telefonszámát (+36 1 465 3666) tárcsázhatják az azonnali segítségért, hazaérkezés után pedig a biztosító, új, a hazai piacon úttörőnek számító online kárbejelentési szolgáltatásán keresztül is benyújthatják kártérítési igényüket.

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.