Veszélyes a külföldi munkavállalás és tanulás?

Egyes felmérések szerint jelenleg több mint negyedmillió magyar vállal munkát külföldön. Ráadásul csak az Erasmus rendszeren keresztül tavaly közel 4.500 magyar diák tanult külföldi felsőoktatási intézményekben. A megfelelő biztosítás hiányában – még az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltása vagy a bankkártyákhoz ingyenesen járó biztosítás esetében is – egy nem várt külföldi baleset súlyos terheket róhat a külföldön dolgozó vagy tanuló honfitársainkra. A Generali Csoporthoz tartozó Európai Utazási Biztosító különböző megoldásaival már napi párszáz forintért teljes körű védelmet nyújt a hosszabb időre külföldön tartózkodóknak is.

A GKI adatai szerint idén június végén több mint negyedmillió magyar dolgozott legalább fél éve külföldön, ráadásul majdnem minden tízedik háztartásban van tartósan külföldön dolgozó személy. Ha ehhez hozzávesszük, hogy csak az Erasmus ösztöndíjrendszer nyújtotta lehetőséggel a 2011/2012-es tanévben 4361 magyar hallgató élt – ami közel 4 százalékos növekedést jelent –, akkor jól látható, hogy a külföldi munkavállalás, tanulás egyre elterjedtebbé válik a magyarok körében is. A pozitív lehetőségek és élmények mellett ugyanakkor mindez komoly veszélyeket is rejthet magában a külföldön élő honfitársaink számára.

Egy idegen országban történő baleset esetén sok esetben az orvosi ellátás nem teljes mértékben biztosított. Az ingyenesen kiváltható Európai Egészségbiztosítási Kártyával (EEK) elméletileg azonos sürgősségi ellátásra vagyunk jogosultak, mint amelyre az adott ország állampolgárai a helyi TB fedezetük alapján. Ugyanakkor bizonyos szolgáltatásokat a legtöbb országban egyáltalán nem, vagy csak részben téríti a TB, illetve jellemző, hogy ott helyben ki kell fizetni az ellátást, és a TB csak utólag téríti meg a költségeket, ami szintén lehetetlen helyzetbe sodorhatja a külföldi munkavállalót, diákot, vagyis érdemes utasbiztosítást is kötni az EEK mellé. További fontos szempont, hogy csak az utasbiztosításhoz jár segítségnyújtási szolgáltatás (assistance), aminek elsősorban a pszichológiai jelentősége óriási, hiszen sokkal megnyugtatóbb, ha magyar nyelvű orvosi segítséget kapunk egy külföldi kórházi kezelés során , ha értesítik a családunkat, illetve ha folyamatosan kommunikálnak a kórházzal. Egy súlyosabb baleset kapcsán a biztosító megszervezi és kifizeti a beteg hazaszállítását, amelynek költségeit az EEK egyáltalán nem fedezi.

A másik gyakori tévhit, hogy a bankkártyákhoz „ajándékba” adott ingyenes utasbiztosítások kellő fedezetet nyújtanak. Egyrészt ezekhez a termékekhez többnyire kifejezetten alacsony térítési limitek tartoznak, melyek egy komolyabb beavatkozás költségeit nem fedezik, illetve a bankkártyás biztosítások általában 30, maximum 60 napos utazásokra érvényesek. Ráadásul egyes információk szerint több hazai nagybank még idén ősszel megszüntetheti a bankkártyákhoz kapcsolódó biztosítás díjmentességét: van olyan pénzintézet, amely csak egyes kártyáknál szünteti meg ezt az extra-szolgáltatást, de olyan bankról is hallani, amely gyakorlatilag az összes bankkártyánál alkalmazhatja ezt a lépést.

Egyértelműen látható, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya vagy a bankkártyákhoz adott utasbiztosítások nem fedeznek minden kockázatot. Az EUB úgy alakítja ki termékstruktúráját, hogy a tartósabban külföldön tartózkodók is megtalálják a megfelelő megoldást, legyen szó fizikai dolgozókról, tanulókról vagy akár baby-sitterekről. A 30 év alattiak részére kialakított szolgáltatásunk már napi párszáz forinttól elérhető, és teljes körű védelmet nyújt. A fizikai munkát végző dolgozókra is gondolt a társaságunk, az ő esetükben is ezer forint alatti napi díjjal fedezhető lényegében minden kockázat. Itt sok esetben több milliós tételekről beszélünk, ennek megfelelően az utóbbi, „Mester” biztosításunknál például 30 millió forintig térítjük az orvosi vagy mentési költségeket” – mondta el Lengyel Márk, az EUB vezérigazgatója.

A biztosítással rendelkező fizikai munkavállalók a legkülönbözőbb országokból jelentettek káreseményt az EUB-hoz, például Svájcból, Romániából, Franciaországból, a Cseh Köztársaságból, Belgiumból, Ausztriából, Ukrajnából, az USA-ból, az Arab Emírségek területéről vagy Egyiptomból. A biztosítótársaság munkatársai a legtöbb esetet Németországból regisztrálták. Az EUB adatai szerint a leggyakoribb panaszok a felső légúti megbetegedések, a láz, a vese- és nőgyógyászati problémák, a fogorvosi problémák, míg balesetek tekintetében a munkagépek által okozott végtagsérülések, az egyéb olyan sérülések, mint a homok, forgács, fémdarab által okozott szemsérülés, vagy a fizikai munkavégzés közben történő egyéb komolyabb balesetek fordulnak elő a legtöbbször. Az ösztöndíjasok, szakmai gyakorlatukat külföldön töltők és baby-sitterek között is Németországban fordult elő a legtöbb eset, de az Egyesült Királyságból, Franciaországból és Olaszországból is számos bejelentés érkezett a biztosítóhoz. Ebben a szegmensben a leggyakoribb panaszok a felső légúti megbetegedések, a láz, a fülgyulladás, a szemgyulladás, a fogorvosi problémák, a nőgyógyászati megbetegedések voltak, míg a balesetek között a végtag-sérülések, a szem-, nyak-, és fejsérülések jellemzőbbek.

Egy Németországban tanuló magyar Erasmusos diák ügyfelünk idén tavasszal kerékpárjával közlekedett szabályosan, amikor egy szabálytalanul kanyarodó gépjárművel összeütközött. Sajnos súlyos balesetet szenvedett a fiatalember, így kórházi kezelésre szorult. Az EUB munkatársai egyből felvették a kapcsolatot a kórházzal, és az ügyfél itthon tartózkodó családjával, majd megszervezték a fiatalember hazaszállítását – ez utóbbi csak mentőautóval volt lehetséges, amiért közel 400.000 forintot kellett volna fizetnie érvényes utasbiztosítás nélkül” – mondta el Lengyel Márk.

Az Európai Utazási Biztosító szerint tehát mindenképpen ajánlott a kiutazás előtt alaposan tájékozódni a célországban érvényes gyakorlatról, az egészségügyi ellátási rendszerről. Sok szempontból veszélyes tévhit, hogy a bankkártyához járó biztosítások és az Európai Gazdasági Térségben érvényes Európai Egészségbiztosítási Kártya kellő biztonságot nyújtanak minden esetben.

További információk az EUB külföldi ösztöndíjasoknak és munkavállalóknak szóló termékeiről:

A www.eub.hu weboldalon található szerződéskötő rendszerek működtetése során okozott kárért vagy felmerült sérelemdíj megfizetéséért az Európai Utazási Biztosító Zrt. áll helyt.